23 februari 2017

Stille Armoede

Stille armoede zien wij als mensen de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen en dan niet  klagen en wel hun hoofd hoog houden. De noden van deze mensen zijn vaak onzichtbaar voor de bestaande hulpinstanties. Daar willen wij iets aan doen. Gelukkig gaat beter met Nederland, er is weer economische groei en dat is ongetwijfeld ook het geval in Nunspeet. Hoewel het gemiddeld goed gaat zijn er ook mensen die door de onderste sport van de financiële ladder zakken. Dat zijn mensen die niet profiteren van de aantrekkende economie.

Wij denken aan armoede als wij kinderen op vuilnisbelten zien rondscharrelen om iets eetbaars te vinden. Zo is het gelukkig niet in Nunspeet, maar armoede is er zeker wel. Deze week las ik dat de Voedselbank de inkomensgrens heeft verhoogd om in aanmerking te komen voor voedselhulp. Dat signaal is duidelijk, meer Nunspeters waar gewoon geen geld is om boodschappen te doen. kunnen nu hulp krijgen.

Ik schaam mij ervoor dat de Voedselbank nodig is. Wij hebben het eigenlijk zo goed en het liefst sluiten wij onze ogen als het om armoede gaat. De PvdA afdelingen op de noordwest-Veluwe hebben het afgelopen jaar de handen uit de mouwen gestoken om iets praktisch te doen en te proberen het armoedeprobleem wat kleiner te maken.

Daarom hebben wij een folder  ontwikkel specifiek voor Nunspeet over de gemeentelijke  financiële regelingen voor minima. Met korte heldere teksten en met aansprekende pictogrammen.  Er zal ook een aantal filmpjes gemaakt worden om ook laag geletterden te bereiken en de boodschap aan de man te kunnen brengen.

De eer voor het maken van deze folder komt voor Nunspeet toe aan Hans Tijmes die voor de afdeling Nunspeet van de PvdA in de werkgroep heeft deelgenomen.  De folder is bedoeld voor de Nunspeetse gemeenschap en daarom is het eerste exemplaar aan de portefeuillehouder Armoedebeleid, wethouder Van den Berg, uitgereikt.

Ruud Oudega
Voorzitter PvdA afdeling Nunspeet.

De folder kunt u hier downloaden