27 februari 2018

Let op uw zaak

Inspraak stationsomgeving doet er toe

Wordt de oplossing van het verkeersknelpunt Stationsplein een ondertunneling van de spoorlijn of een juist een brug er overheen? Of gaat de spoorlijn omhoog? Dat maakt nogal verschil en dat geldt ook voor de rest van de omgeving. Er zijn allerlei oplossingen denkbaar en die hebben allemaal veel invloed op de leefbaarheid van ons dorp.

En omdat het zo’n belangrijk onderwerp is, kunnen de inwoners van Nunspeet meebeslissen over de oplossing samen met de gemeente en de belangenorganisaties.

De inspanningen om de ideeën van individuele inwoners te vergaren middels een klankbordgroep, werkateliers, nieuwsbrieven en een bijeenkomst in de Veluvine, zijn echter tot nu toe weinig succesvol gebleken. Misschien is de inspraak te besloten geregeld, te weinig transparant voor de samenleving; je ziet de inspraak van de samenleving er niet in terug. Dat is jammer. Als dat zo blijft, is inspraak over dit onderwerp een hol begrip geworden.

Er is nog maar een jaar te gaan, dan gaat de spade de grond in. Dus het is tijd voor actie, doe mee, denk mee, laat weten wat u belangrijk vindt.

Het gaat daarbij om de afweging van bijvoorbeeld de verkeersafwikkeling, de luchtkwaliteit, veiligheid voor voetgangers en fietsers naar en vanaf  centrum. Ook de invulling met winkels en horeca kent veel mogelijkheden en daar heeft u vast een mening over. En die doet er toe! Dus doe mee.

Voor mijzelf moet het accent liggen op leefbaarheid. Een verkeersaansluiting op het stationsplein in het groen en niet tussen stenen. Maatregelen die de verkeersdruk op het centrum verminderen in plaats van doen toenemen. Voetgangers en fietsers kunnen dan gebruik maken van een autoluwe route tussen het station en het centrum: de auto is daar in beperkte mate te gast.

Inspraak doet er toe, de leefbaarheid van de stationsomgeving gaat iedereen aan. Hoe en op welke manier de samenleving beter betrokken kan worden bij de planning van de stationsomgeving, is een vraag aan het college. Voor de inwoners geldt: reageer nu het nog kan.

Hans Tijmes
PvdA/Groenlinks Nunspeet