29 januari 2020

Knarrenhoven zijn booming

‘Ouderen zijn gelukkig in Zwols Knarrenhof’ meldt de Volkskrant van 15 januari.

Een Knarrenhof is een wooncoöperatie voor senioren die samen sociaal en zelfstandig willen wonen. Men helpt elkaar en dat gaat makkelijker als de woningen in een hofje zijn gebouwd. Vandaar Knarrenhof. Het enthousiasme blijft niet beperkt tot Zwolle. Overal in het land trekken senioren aan de bel bij hun gemeente om een Knarrenhof te realiseren. Dat zijn de Krasse Knarren zoals Koot&Bie  deze vitale 60+ers noemden. Zij hebben al lang door dat als zij wat minder kras zijn, hulp en zorg beperkt kan zijn. In een Knarrenhof is ‘helpt elkander’ de gewoonste zaak van de wereld.

De aandacht voor het woningtekort is vooral gericht op nieuwbouw van 70.000 woningen. Men is vergeten dat een groot deel van de 2,3 miljoen 60-plus huishoudens woont in huizen die niet meer bij hen passen: te groot, te veel trappen.

Veel senioren willen wel kleiner gaan wonen om plaats te maken voor gezinnen met kinderen, maar die woningen zijn er onvoldoende.

De senioren met een kleine beurs die hun eengezinswoning wel willen inruilen voor een appartement komen tot de ontdekking dat de huurprijs daarvan vaak veel hoger is dan van de woning waar zij al jaren in wonen. Daardoor stagneert het doorschuiven en plaats maken. Een Knarrenhof kan heel goed gebouwd worden met semi-permanente woningen, vaak Tiny houses genoemd. Dat zijn goedkope, volwaardige woningen die voor 15-20 jaar zonder al te veel geregel geplaatst kunnen. Deze Tiny houses zijn overigens ook ideaal voor jongeren en starters. Binnen één jaar kunnen de vitale 60+ers hun intrek nemen in een Knarrenhof van Tiny houses waarbij zij meestal een eengezinswoning achterlaten. Gemeente, luister naar uw inwoners en kom in actie.

Hans Tijmes
PvdA/GL lid.