31 oktober 2019

Inspraak lijkt een wassen neus

De gemeente Nunspeet heeft geen oog voor jonge woningzoekenden.

Binnen enkele maanden kunnen kleine, goedkope tijdelijke woningen geplaatst worden, bijvoorbeeld op het terrein van de voormalige Kijktuinen. Daar is geen bestemmingsplan voor nodig en er is geen probleem met stikstof voor deze prefab woningen Een groot aantal  gemeenten om ons heen heeft met deze oplossing geen woonprobleem meer voor jongeren.

De PvdA/GL in Nunspeet heeft een jaar geleden deze mogelijkheid al in detail gerapporteerd aan de wethouder, maar helaas is een actie van de gemeente uitgebleven. Jongeren uit Nunspeet, Elspeet of Hulshorst die vanwege woningnood naar elders zijn vertrokken, hadden hier kunnen blijven wonen.

Tot onze verbijstering worden in de voormalige Kijktuinen nu zonnepanelen geplaatst. Het voorstel om tijdelijke woningen te realiseren met zonnepanelen op het dak is zonder commentaar terzijde geschoven.

Er zijn een 15tal Inspraakreacties ingediend met bezwaren hiertegen. Nu blijkt dat er al een vergunning is afgegeven door de gemeente voor het plaatsen van de zonnepanelen , terwijl er niet gereageerd is op de inspraakreacties.  Deze halsstarrigheid om de nood van woningzoekende jongeren niet serieus te nemen, is onbegrijpelijk. Het vertrouwen in de politiek verdwijnt ook als burgers buiten spel gezet worden door inspraak tot een wassen neus te maken.

Het gemeentebestuur kan deze omissie nog herstellen door hun eigen quote ‘niemand valt buiten de boot’ recht te doen en alsnog op korte termijn goedkope jongerenwoningen te realiseren. Want, vrij naar Jan Schaeffer: ‘in zonnepanelen kan je niet wonen’.

Hans Tijmes, lid PvdA/GL Nunspeet