28 november 2017

Energiecoöperatie

De initiatieven om de leefomgeving DUURZAAM te maken zijn niet van de lucht. De actie van Nunspeetse ondernemers en organisaties om Nunspeet te verduurzamen is daar een voorbeeld van. Natuurlijk schuift de gemeente daar ook bij aan en schaft een elektrische deelauto aan om dat zichtbaar te maken. Wij moeten ook wel, want de gemeenten krijgen een belangrijke taak bij het behalen van de energieakkoorden van Parijs voor Nederland. Nunspeet energieneutraal in 2030 lijkt mij daarom een ambitieus, maar haalbaar doel.

Naast de bedrijven kunnen wij als burgers ook een steentje bijdragen. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de energie coöperaties die overal in het land opduiken.  Mensen beginnen steeds meer door te krijgen dat het fantastisch is als geld voor energie dat je toch al uitgeeft, weer terug kan komen naar ons eigen dorp en naar onszelf.

In de loop der tijd zijn er verschillende energiebesparing campagnes geweest o.a. plaatsen van zonnepanelen en isoleren van huizen. Dat was het laaghangende fruit. De lokale energie coöperaties zorgen voor de volgende fase door het coördineren en combineren van deze acties. Het gaat er daarbij om, ook op langere termijn lagere energiekosten in de regio te realiseren door het besparen van energie en door het lokaal opwekken van duurzame energie.

Soms is het plaatsen van zonnepanelen niet mogelijk op daken van woningen die een monument zijn of op woningen die ongunstig gelegen zijn. Het dorpshuis in Vierhouten is daar een voorbeeld van.

Een energiecoöperatie kan helpen om dan toch een duurzaam en voordelig energie beleid te voeren.

Naast gezamenlijke inkoop of huur kan de coöperatie zonnepanelen plaatsen op ‘andermans dak’, groene stroom produceren met een ‘zonneweide’ etc. Een aantal coöperaties is zelfs een energiemaatschappij begonnen om de winsten die de grote bedrijven maken, aan de eigen mensen ten goede te laten komen.

Een voordeel is ook dat het geld uit de regio, in de regio blijft en opnieuw wordt besteed in de regio. De werkgelegenheid wordt bevorderd, de energie wordt duurzamer en de woonlasten worden, op termijn, verlaagd.

In mijn vorige column gaf ik aan dat inwoners graag meebeslissen en de gemeente heeft daarbij een rol om initiatieven te bundelen en te ondersteunen. Nu er rigoureuze maatregelen nodig zijn om de klimaat verandering zo veel mogelijk te beperken, hebben burgers een kans. Ik ben als PvdA raadslid een voorstander van betrokkenheid van deze burger en ik weet zeker dat het progressieve deel van de gemeenteraad daar ook een voorstander van is.

Een energiecoöperatie: een te mooie kans om te laten lopen.

Michel Verheijdt, Partij van de Arbeid Nunspeet