4 november 2018

De feestdagen zijn voor de minima niet altijd een feest

Wie in Nunspeet van de bijstand moet leven krijgt  als een alleenstaande ouder 991,95 euro netto per maand inclusief vakantiegeld. Daarvan moet brood op de plank komen, de energierekening en de huur betaald worden etc. Bij een dergelijk inkomen is de komende feestdagen geen ruimte voor iets extra’s of een cadeautje voor de kinderen zonder schulden te maken. Daar helpt geen lieve Sinterklaas of Kerstman aan. Dat geldt overigens ook voor mensen met flex(rot)baantjes of met een klein pensioen, die evenmin financieel de eindjes aan elkaar kunnen knopen.

Een bijstandsuitkering  is een goede voorziening, maar is geen garantie voor mensen om niet van de onderste sport van de maatschappelijke ladder te vallen.  Dat bewijst het bestaan ook in Nunspeet van een voedselbank, terwijl politici intussen wel slogans gebruiken als “Niemand zal tussen wal en schip geraken” en “Iedereen kan meedoen”.

Dergelijke woorden hebben weinig betekenis als er geen besluit en beleid op volgt. De ambitie om naar een inclusieve samenleving te streven is bij uitblijven van maatregelen geen warme zorg maar lijkt meer op gebakken lucht.

Gemeentebestuur, durf onder ogen te zien dat, alhoewel het economisch goed gaat met Nunspeet, de kloof tussen arm en rijk wel steeds groter wordt. Wil een bestuur zijn dat goed zorgt voor alle Nunspeters en daar past een extraatje met de feestdagen voor de werkelijke minima heel goed bij.

Hans Tijmes, namens werkgroep basisinkomen PvdA/GroenLinks